2016-10-06 08:42:00

Bavarska peciva za Dane kruha - 8.razred

Tko god bio jednom u Njemačkoj nije mogao ne primjetiti tamnopute bavarske perece koje Nijemci vole jesti za doručak. Die Brezel (u Austriji još das Brezel; u Bavarskoj i Austriji Brezen ili Breze; u Švicarskoj Bretzel) kako ga Nijemci nazivaju jedan je od najpoznatijih i najraširenijih,pogotovo u Južnoj Njemačkoj i Austriji, pikantni, slani ili slatki pekarski proizvod. Budući da postoje razne kulinarske varijante tog pereca, povodom Dana kruha, osmi razred zajedno s učiteljicom njemačkog odlučili su se za slanu varijantu odnosno za Laugenbrezel čiji su osnovni sastojci brašno, kvasac, voda, sol. Učenici su tako učenje jezika spojili s upoznavanjem tradicionalne njemačke kuhinje, a kako su se snašli u kuhinji i kako su ispali bavarski pereci, prilažemo fotografske dokaze. :)

I za kraj recept na njemačkom i legenda o bavarskom perecu:

Prema legendi, perec je izumio pekar iz mjesta Bad Urach. Naime pekar je kod svog poslodavca skoro izgubio život zbog neprimjerenog čina. No, kako je pekar dobro radio, poslodavac mu je dao još jednu priliku. "Ispeci, dragi prijatelju, jedan kolač kroz kojeg sunce tri put svijetli, tada te neću vješati, već ću ti život pokloniti.'' Pekar se bacio na posao i osmislio perec.

Nataša Horvat,

učiteljica njemačkog jezika


Osnovna škola Slakovci